Andorra – cu inima indragostita in inima Pirineilor

Si pentru ca mereu fug de tipare si pentru ca sunt omul care asculta marea iarna si miroase muntele de vara, iata ca vin cu o destinatie pentru luna de miere dincolo de obisnuit – Andorra (tara sugrumata de Spania si Franta).

Daca nu ai redus luna de miere la saptamana de miere (asa cum fac cuplurile in ultima vreme) si ai ceva timp in care sa-ti canti iubirea, fa-ti bagajele si mergi in Barcelona. Petreceti cateva zile pe plaiurile lui Gaudi, zaboviti pe aici, plimbati-va prin parcuri (nu ratati Güell si Montjuic), pe la muzee (ineditele La Pedrera, Casa Battlo, Muzeul Ciocolatei, Muzeul Parfumului etc.) si nu cumva sa ratati sa priviti lumea de sus de la Castelul Montjuic (veti simti ca stapaniti lumea prin dragostea voastra).

Si pana sa parasesti Barcelona, mergi un pic si prin imprejurimi. Nu pleca pana nu urci pe Monserrat. E un altfel de munte daca iei sa compari cu stancosii nostri Carpati, dar privelistea e minunata, iar imbinarea dintre natura si tehnologie e fascinanta; urci cu funicularul pana sus (un fel de tren atat de inclinat ca vezi lumea cu susul in jos sau poate te vezi pe tine cu susul in jos) iar ineditul aventurii nu are cum sa nu te cuprinda si sa-ti dea senzatia ca esti in vis.

Dar apoi gata, fa-ti bagajele si in maxim 3 ore ajungeti in Andorra, mai exact in capitala in Andorra la Vella. Vama o treceti cu buletinul, nu e nevoie de pasaport. Daca veti ajunge in timpul zilei, vi se va parea ca sunteti singuri, doar voi 2, nu pe o insula pustie, ci intr-o tarisoara inconjurata de munti, parca parasita de orice s-ar incadra in suflu uman. Strazi pustii, cladiri inalte, marete, pline de aroma unui New York in miniatura. Dar cum se lasa seara incepe forfota unui oras parca cu iz american. Ca la un semnal, toti locuitorii Andorrei ies la plimbare, podurile sunt pline de forfota, muntii dinprejur sunt martorii multimii de oameni iesite sa respire racoarea serii.

E atat de inedit sa-ti poti canta iubirea pe aici. Iubirea ta se pierde prin multime; poti fura sarutari calde de la cel/cea de langa tine, poti face un dans in mijlocul forfotei, poti sa razi zgomotos ca nimeni nu are grija ta. Toata lumea e degajata, parca asa cum preturile sunt fara TVA, asa si lumea e fara griji.

Te vei umple de bine daca vei alege Andorra ca destinatie pentru luna de miere. Un stat cu o suprafață de doar 400 km și cu circa 80 000 de locuitori (din care doar 33% bastinasi), dar care aplica cu succes sloganul “clientul nostru, stapanul nostru”. Respect, amabilitate, zambete clare, priviri intense, surasuri calde, cu astfel de lucruri te cucereste Andorra. Si cu povesti despre calatorii si calatori spuse de domnul Martinez in spaniola sau intr-o engleza destul de buna pentru un batranel de 60 de ani la buticul caruia gasesti sa cumperi cele mai frumoase amintiri iar povestile sale pline de talc iti insenineaza chiar si zilele ploioase ale Andorrei.

Si daca cumva te duci iarna in luna de miere, Andorra este sigur o destinatie care se va lipi de suflet; vei fi norocos sa schiezi chiar in inima Pirineilor impreuna cu cel/cea ce-ti va fi alaturi o viata.

Restul va lasam sa descoperiti singuri, dar daca calcati prin aceasta tarisoara sa veniti inapoi cu prospere ganduri pe care sa le impartasiti cu noi.


Sursa imagini: Mireasa Buclucasa.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.