Printre randuri de istorie si parfum de vin de Bucium

icar tours degustare vin bloggeri

“O degustare de vin nu inseamna o bauta cu prietenii. O degustare de vin presupune un intreg ritual prin care tu poti intelege istoria si povestea vinului pe care il savurezi…” – Icar Tours – Turism Enologic. Am ales sa incep cu aceste cuvinte in care am ajuns sa cred, multumita celor de la Icar Tours. Turismul Enologic este o adevarata comoara ce se face usor, usor descoperita in Romania si tin sa cred ca merita sa ne promovam valorile si vinul nostru romanesc .

Vineri, 24 mai, am avut placerea de a asista la un nou eveniment organizat de Icar Tours din fila de poveste numita turismul enologic si promovarea vinului romanesc. Oprirea de vineri a fost in Iasi la vinul de Bucium, unde gazdele noastre ne-au primit in mod traditional cu paine si sare si evident un pahar de vin bun.

Despre podgoria Bucium se pot spune multe, avand o traditie inca din 1949, dealurile acestea au oferit licori bahice din struguri si fructe, care incanta si astazi romanii de pretutindeni. Am facut cunostinta aici cu vinul de Bucium, cu binecunoscuta sampanie de Bucium si Rameros, distilat de mere, care pentru mine personal a fost o noutate.

Dar sa incepem cu vinurile… Dupa cum bine stim podgoria Bucium este renumita pentru vinurile albe (cca 75% din productie) si asa cum se cade, gazdele noastre au inceput cu degustarea vinului Feteasca Alba un demisec din productia 2012 un vin cu un buchet deosebit si un gust sprinten, asa cum imi place mie sa spun vinurilor tinere. Incursiunea a continuat tot cu o Feteasca Alba din vinoteca Bucium ce dateaza din anul 1986 – un gust matur, cu amprenta anilor ce au trecut si o culoare galben pai care te vor cuceri de la prima degustare (vranceanca din mine a fost mai mult decat incantata de acest vin cu istorie).

Un succes real in randul doamnelor si domnisoarelor a fost vinul demidulce Muscat Otonel care are un parfum deosebit ce aduce a caisa coapta. Ultimul dar nu cel din urma a fost vinul Feteasca Neagra un demisec din 2012 pe care il apreciez pentru parfumul deosebit insa nu atat de mult pentru gust (personal feteasca neagra din zona vrancei este mai reusita la capitolul gust dar si mai matura ca plantatie de vita de vie).

Despre Spumantul de Bucium cuvintele sunt de prisos, fiind indragita si prezenta in multe case din Romania. Aceasta este recomandata, de oaspetii nostri, pentru a fi servita in combinatie cu dulciuri precum: prajituri cu frisca, profiterol sau inghetata. Nu in ultimul rand am degustat un distilat de mere Rameros (optinut din mere ionatane) cu  o vechime de 18 ani, care la drept vorbind a impresionat prin aroma si culoarea bine echilibrate.

La final ce putem spune cu adevarat despre podgoria Bucium este ca aici esti mereu ca intr-o mare familie, iar vinul primitor te imbie la petreceri de nunta de neuitat.

Sursa imagini: Mireasa Buclucasa.

You may also like

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.