Sfantul Ilie, canepa si iubirea

Cu zambetul pe buze ma intorc mereu spre traditiile neamului nostru si multe mai sunt si unele chiar haioase, dar dincolo de aceste aspecte, pe mine una ma duc cu gandul ca in trecut oamenii se bucurau mai mult de a fi impreuna, de iubire, prietenie, tovarasie.

Poate ca ni se par prostii tot felul de obiceiuri din trecut, dar daca reusim sa nu analizam prin ochiul omului modern, oare stramosii nostri nu se iubeau ei mai mult, nu tineau mai mult la familie si oamenii dragi din jur?! Stiau ei ce-i egoismul si individualismul?! Sigur ca stiau, dar le gestionau mai bine astfel incat puneau pe primul loc comunitatea, familia, prietenii.

Se apropie Sfantul Ilie si e o sarbatoare draga mie intrucat imi aminteste de copilarie, de vremea aceea cand se faceau merele “santiliesti” si la bunica se adunau nepoti cu duiumul ca doar era sarbatoare in sat. Sunt multe traditii de Sfantul Ilie pe care le ilustrez pe scurt ca sa nu cumva povestioara mea sa plictiseasca:

– se recolteaza mierea de albine (asa-zisul “retezatul stupilor”) si se face masa festiva cu aceasta ocazie ca sa aduca prosperitate si noroc apicultorilor.

– se stropesc ogoarele cu aghiazma ca sa fie recolta bogata.

– se mananca grau fiert cu miere pentru ca gospodarii respectivi sa aiba spor in munca.

– nu se mananca mere varatice ca sa fim feriti de trasnete, dar se consuma orice alte fructe proaspete ca sa fim sanatosi tot anul.

Acestea sunt doar cateva dintre traditiile de Sfanul Ilie, insa probabil in fiecare coltisor din tara noastra draga veti mai intalni si alte mici obiceiuri mai mult sau mai putin amuzante, mai mult sau mai putin adevarate.

Insa istorioarele strabunilor zic ca Sfantul Ilie s-a “gandit” si la dragoste. In lumea satului, in ajunul sarbatorii de Sfantul Ilie, fetele nemaritate se imbraca in alb si se bucura de roua din lanurile de canepa. Fetele care viseaza un lan de canepa verde se vor casatori cu un baiat tanar. Insa fetele care viseaza un lan de canepa uscata se vor casatori cu un barbat mai in varsta.

Eu zic ca tot este bine caci nici o domnita nu ramane nemaritata 🙂 Oare are iubirea aceea faina, gingasa, sincera, deplina, oare are ea varsta?! Conteaza asa de mult ca el sa fie mai mare ca ea?! Este o diferenta maxima, acceptata de intreaga comunitate?!

Fiind vorba de iubire consider ca ar trebui sa o traim deplin, sa plecam urechea mai putin la gura lumii, poate sa facem o sedinta foto intr-un lan de canepa sau sa ne lasam dragostea sa fie udata de roua diminetii :). Nimic mai mult. Nu trebuie sa dam explicatii la nimeni pentru ce iubim si cum iubim si pe cine iubim. Dragoste in dar sa aveti!

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.