Tine dragostea cont de religie, etnie, traditie sau alte astfel de criterii?!

diferenta religie si dragoste

In lumea de poveste de care tin cu putere si mi-o construiesc mereu si mereu si incerc cu greu sa nu o las sa se prabuseasca intr-o realitate orientata prea mult spre material, dragostea nu tine cont de nimic, ea se intampla pur si simplu, fara sa intrebe, fara sa faca presupuneri, fara sa doreasca schimbare.

Dar astazi, in aceasta zi in care simt presiunea limitarilor determinate direct sau indirect de astfel de criterii, zic DA; undeva, la un moment dat, intr-o masura mai mica sau mai mare, astfel de lucruri influenteaza relatia, dragostea, o complica, o ingreuneaza, ii ia din frumos, iar lupta ca o relatie/casnicie sa reziste este mult mai grea.

Daca este sa ma limitez la Romania iau de exemplu dragostea care se infiripa intre o romanca crestina si un barbat de origine musulmana care tine la cultura, religia, convingerile sale. Cat de mult trebuie sa-l iubesti si cat de greu reusesti sa mentii o dragoste in care el te priveste cu convingerea ca femeia este mai prejos barbatului, ca femeia acoperita este cea care place lui Alah, ca femeia trebuie sa ramana acasa, sa nu-si doreasca viata profesionala, ca femeia trebuie sa serveasca la masa si totusi sa nu stea la aceeasi masa. Si cat trebuie sa fii de indragostita ca sa mergi in familie la piscina si tu ca femeie, sotie, jumatatea din viata lui, sa trebuiasca sa stai imbracata in vesmantul pe care religia musulmana il impune?! Poate ca nu e imposibil, poate ca la un moment dat reusesti sa te adaptezi, poate ca la un moment dat lucrurile vin natural si tu reusesti sa crezi in valorile musulmane si sa te ghidezi dupa ele, poate ca asa este, dar eu zic ca e greu. Este greu ca tu care traiesti intr-o tara in care femeia e libera si la fel de egala ca barbatul, sa-l iubesti atat de mult incat valul musulman sa nu ti se para o corvoada. Dar cine stie, se spune ca dragostea invinge totul. Oare asa sa fie?! Asa sa fie si in cazurile acestea in care se intalnesc 2 extreme.

Si daca tot am pornit pe o asemenea directie, haideti sa ne pastram orientarea si sa discutam pe o panta mai domoala. Cat de greu este sa fii de religie ortodoxa sau catolica si sa te indragostesti de cineva de alt cult, poate un cult care nu-ti limiteaza multe ci doar lucruri mici precum accesul la alcool, tigari, muzica de anumit gen si alte cele nu la fel de grave precum cele mentionate mai sus. E greu si aici sau cand e vorba de lucruri de acestea mai mici e mai usor? Cred ca este mai usor daca iubirea este mare, insa tot ramai cu un gand, acolo, cat de mic, ca poate dragostea ar fi mai usoara daca religia ar fi de aceleasi convingeri.

Este dragostea un sentiment care se loveste de conceptul de religie?! Consider ca Da caci dincolo de toate, contextul in care suntem crescuti, cu toate implicatiile sale de pe toate planurile (social, cultural, economic, religios etc.) se reflecta in noi, in conduita noastra si chiar si in modul nostru de a iubi. Nu spun ca Dragostea nu invinge totul, chiar si religia, doar ca atunci cand te armonizezi in sentimente nu neaparat reusesti sa te armonizezi si in convingerile religioase.

Dincolo de religie si etnia este de luat in calcul. Nici nu am idee cat de grea ar fi dragostea dintre o romanca si un barbat de etnie rroma; atatea traditii scrise si nescrise si la rromi si atat de nuantata si la ei problematica aceasta a vietii dintre barbat si femeie, incat cred ca daca Dragostea isi face hatarul si sageata lui Cupidon se duce in acest sens, cei 2 trebuie sa fie cu adevarat puternici ca sa poata creste sentimentul de iubire ce-i uneste.

In concluzie, indragostiti-va, faceti-o cu inima și nu cu capul, dar folositi toti neuronii ca sa decideti daca va puteti alinia la religia, etnia, traditia celui pe care-l iubiti. Iubiti-va si valorile si construiti dragostea dincolo de pragul cultului religios de care apartineti si tineti-o departe de astfel de nuante ce nu fac decat sa dezbine oamenii.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.