Traditii de Sfantul Andrei

Vine, vine, vine… Noaptea Sfantului Andrei! Asa cum americanii au sarbatoarea de Halloween si noi romanii avem aceasta noapte magica intre 29 si 30 noiembrie.

Traditia romaneasca spune ca in noaptea Sf. Andrei strigoii vii si morti se vor ridica din morti si vor veni asupra muritorilor pentru a le pricinui boala, suferinta si necaz. Aceasta e noaptea in care oamenii sunt cei mai vulnerabili, iar singura metoda de protectie este atarnarea de usturoi la intrarea in casa si la ferestre, pentru a putea tine raul la distanta.

Multe sunt traditiile din noaptea Sf. Andrei sau asa zisa Noaptea Strigoilor. Spre exemplu in aceasta zi femeile nu matura, nu curata in casa si nu duc gunoiul pentru a nu ademeni strigoii sau nu se imprumuta bani pentru a nu a avea paguba in anul ce vine. Sfantul Andrei  este de altfel vestitorul unui an roditor, acum se sadeste grau intr-un bol care este udat si intretinut pana de anul nou, daca graul sadit va fi frumos si inalt iti va vesti un an bun si roditor.

Insa una dintre cele mai indragite superstitii de Sf. Andrei este cea a prevestirii sortitului. Asadar aici pot lua aminte toate fetele nemaritate. Sunt mai multe metode de aflare a celui care te va cere de sotie in noul an:

– in Bucovina fetele isi pun spice de grau sub perna, iar acela pe care il viseaza le va fi sot;

– in Moldova fetele nemaritate realizeaza o turtita sarata pe care o vor manca inainte de culcare, iar baiatul care va veni in vis sa iti ofere apa, acela te va cere de sotie in noul an;

– ghicitul in oglinda este la fel de renumit, in noaptea de Sf. Andrei fata se va aseza intre doua oglinzi inconjurata de patru oglinzi, se spune ca in oglinda din spate iti vei vedea ursitul;

– legatul unui fir rosu de par este o alta traditie pentru tinerele nemaritate, daca in aceasta noapte vor atinge un par de la gard se numera pana la parul 9 si leaga un fir rosu de acel par, in dimineata verifica parul iar daca parul va fi inalt si neted, vei avea un sot tanar si frumos dar sarac, parul scund si cu noduri va aduce un sot batran si sarac, in timp ce parul cu coaja groasa iti va aduce un barbat bogat;

– o traditie straveche este cea a mersului cu lumanarea de Paste la fantana, unde fetele nemaritate se vor ruga pentru a visa alesul.

Multe sunt traditiile si superstitiile in aceasta zi minunata si multe sunt povestile spuse in aceasta noapte. Dar voi fetelor ce metoda ati alege pentru a va vedea alesul (sau ati utilizat si a functionat)? Voi ce poveste aveti, v-a adus Sf. Andrei sortitul?

Datini Romanesti de Sfantul Andrei cu Busuioc

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.